Afdelingen

Elke leeftijd is anders. Daarom komen we samen in leeftijdsgroepen: de afdelingen.

We beginnen er wel pas aan wanneer het kind in het 1e leerjaar zit. Dat is een afspraak die er gemaakt is met de andere jeugdbewegingen. We zijn ervan overtuigd dat kinderen dan pas ten volle kunnen genieten van het groepsleven.

Ribbels

Rupsje Ribbel

De jongsten zijn welkom bij de Ribbels (6-8j.). Dit is onze zesde afdeling want niet elke Chiro heeft genoeg leden en leiding voor zes afdelingen.
Samen met de leiding duiken ze onder in een fantasiewereld van bosberen en chocoprinsen, spelen ze poppenkast, of verkleden ze zich in heks. Ze leren allemaal nieuwe spelletjes die ze samen met hun leeftijdsgenootjes met veel plezier spelen. Hun fantasie en creativiteit wordt aangewakkerd en tot leven gebracht.

Speelclub

Flupje Mazzel

De Speelclub (8-10j.) trekt al eens op tocht vol spelletjes, plezante liedjes en gekke opdrachten. Ze spelen ook veel groepsspelen en samenwerkingsspelen. Er wordt ingespeeld op het spontane spel van de speelclubber om vanuit dit spontane spel toffe activiteiten op te zetten. Met verkleedkleren, een spiegel en schminkmateriaal, een zandberg, een boom,… zijn ze uren zoet.

Rakwi’s

Sjoepap
Sjoepap

De 10-12 jarigen worden bij de rakwileiding verwacht om samen het aapje uit te hangen, of om de gekste creaturen in klei te maken. Ze ravotten zich doorgaans te pletter, trekken er al eens op uit met de fiets, en lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot flippo-bosspel. In het geniep lachen ze met de jongens, of vertellen ze een vieze mop.

Tito’s

Flam en Spetter

De tippers (meisjes) en toppers (jongens), beiden tussen  12 en 14 jaar, maken al eens een daguitstap met de fiets of met de trein om in één of andere stad een groot zoekspel te doen. Ooit maakten ze een smakelijk maal in hun Tito-restaurant, waarvan de leiding dan kon komen proeven. Pleinspelen vinden ze ook best leuk, vooral wanneer er wat tactiek aan te pas komt. Soms schminken ze zich om ter gekst, en in de zomer maken ze hun leiding nat!

Keti’s

Bo de bever
Bo de bever

Een goede keti (14-16j.) luistert altijd naar de leiding, komt altijd op tijd, is steeds in piekfijn uniform, drinkt niet, rookt niet, kijkt niet naar iemand van het andere geslacht, praat niet met een volle mond, lacht niet hardop, gaat niet naar fuiven, en gaat altijd netjes op tijd naar bed.

Waarschijnlijk komen deze stellingen nogal ongeloofwaardig over.

Het is dan ook haast onmogelijk om een omschrijven te geven van “de ketiploeg”. De ene ploeg is de andere niet. Gelukkig maar! Een ketiploeg is niet altijd de gemakkelijkste afdeling, maar daarom niet de minste. Luisteren is dikwijls niet aan hen besteed en van meelopers krijgen ze het zeker op de heupen. Een koppig eigenwijze bende met een eigen mening ! Deze eigen mening siert onze kerels (jongens) en tiptiens (meisjes) en vraagt een sterk inlevingsvermogen van hun leiding. De ene keti houdt van avontuur, de andere weer niet. Die ene zondag zijn ze superactief en de week daarna kunnen ze zó passief zijn dat ze met geen stokken uit hun favoriete zetels te krijgen zijn. Vlotten bouwen, muurklimmen, een holbewonerdag, de Kramp, dropping, nachtspel,… het zijn maar een paar van de zovele dingen waar keti’s dol op zijn. Uiteraard houden ze van kletsen over koetjes en kalfjes, maar ook thema’s als racisme, Amnesty International, seks, drugs en nog veel meer boeit hen enorm en dat is maar goed ook want daar zijn ze tenslotte keti voor.

Aspiranten

Freek de egel
Freek de egel

Aspi (16-18j.) dat ben je ‘zeven op zeven’, niet zomaar eventjes één zondagnamiddag per week. Aspirant: dat ben je full-time, samen met een troep enthousiastelingen van jouw leeftijd. Een goeie sfeer in een hechte groep, daar wordt keihard aan gewerkt. Een echt oranje-gevoel, en dan is er van alles mogelijk. Van hevige (kracht)spelen, stevige discussies, knotsgekke competitiespelen, kinderachtige poppenkastopvoeringen tot groots opgezette projecten. Er wordt geen moeite gespaard. Aspiranten en hun leiding zien het groots. Van een aspiploeg wordt wel wat verwacht. Engagement is bij hen belangrijk. De zondagen zijn niet langer ‘vrijblijvend’; aspirant zijn betekent dat je elke week paraat staat. Het engagement gaat over de grenzen van de eigen afdeling. De aspiploeg heeft een speciale plaats in de chirogroep: ze mogen al eens iets meer dan een andere afdeling. Hier hangt ook een grotere verantwoordelijkheid aan vast. Zo krijgen de aspiranten al eens een taak tijdens het zondagmiddag-gebeuren: zorgen voor een opening of een namiddag samen met de afdelingsleiding een programma in elkaar boksen voor de kleinsten. Ook op bivak hebben ze een speciale plaats en kunnen ze betrokken worden bij de bivakvoorbereidingen, de groepsdag,… De jongere afdelingen durven al eens opkijken naar de ‘grote’ aspi’s. Maar bovenal zijn ze natuurlijk nog aspirant en daar moeten ze volop van kunnen genieten. Wil je ze aan het werk zien, trek dan maar eens naar een aspi-fuif. Of misschien loop je een zingende aspirantengroep tegen het lijf op één of ander groot evenement. Je herkent ze aan hun chirokledij met oranje tint. Begroet ze vriendelijk!

Leiding

Leidingsteken
Leidingsteken

Naast de zes verschillende afdelingen is er natuurlijk ook de leidingsploeg. Een 35-tal jonge mensen die hun best doen om hun kinderen en jongeren elke zondag een zondag te bezorgen om nooit meer te vergeten. Voor hen is Chiro ook veel meer dan zondag tussen 2 en 5. Elke vrijdag is er de leidingskring, er worden programma’s in elkaar gestoken, er wordt op huisbezoek gegaan, er worden grotere activiteiten georganiseerd, de lokalen worden opgeknapt, het kamp wordt voorbereid,… Natuurlijk gebeurt dit alles met de nodige portie sfeer en heerst er vooral een (h)echt chiro-gevoel. Want… als je ’t ons vraagt: CHIRO!