Bivak

Vertrek Aspis

Aspiranten:
dinsdag 20 juli De Aspiranten vertrekken net zoals vorig jaar een dagje vroeger op kamp. Ze vertrekken op dinsdag 20 juli. Meer info volgt! Wat moeten zij zeker bijhebben 20 juli:

 • Matje + slaapzak (doe je slaapzak dus niet in de valies of op de camion!)
 • Uniform
 • Pet/hoed tegen de zon
 • Zonnecreme
 • Voldoende eten en drinken voor een hele dag
 • Fiets in goede staat
 • Plakgerief, reserve binnenband die past op jouw fiets en fietsslot
 • Fietsbroek

Vertrek

Van Speelclub tot en met Keti vertrekt iedereen op woensdag 21 juli. De keti’s fietsen volledig naar de kampplaats. De tito’s fietsen ongeveer de helft. De leiding geeft hierover nog extra info. \

Het vertrek zal anders verlopen dan normaal.

 • Keti’s vertrekken verzamelen om 8u30 ‘s ochtends met de fiets op de Chiro.
 • Rakwi’s en tito’s verzamelen om 10u op de Chiro.
 • Speelclub verzamelt om 12u30

Vanaf Rakwi doet iedereen zijn volledige uniform aan, dat wil zeggen een Chiro T-shirt of topje, een Chiro rok of short en een Chiro trui.

Wat neemt iedereen zeker mee op 21 juli:

 • Uniform (Rakwi, Tito, Keti) en speelkledij voor de Speelclub
 • Regenjas
 • Lunchpakket voor ’s middags (vanaf rakwi)
 • Vieruurtje
 • Flesje water (zeker voor de fietsers is het aan te raden genoeg water mee te nemen)
 • Plastiek zakje en reispilletjes

Wat nemen fietsers nog extra mee op 21 juli:

 • Identiteitskaart
 • Plakgerief, reserve binnenband die past op jouw fiets en fietsslot
 • Pet/hoed tegen de zon
 • Zonnecreme
 • Fietsbroek
 • Fiets in goede staat

Vertrek Ribbels: vrijdag 23 juli

De Ribbels vertrekken twee dagen later op kamp, namelijk op vrijdag 23 juli. Zij gaan met de bus en verzamelen om 10u30 aan het Chiroplein. Ze moeten geen veldbed meebrengen en al hun bagage moet in een sportzak. Geen grote, harde valiezen. Hun bagage moet namelijk onder hun bed.

Wat nemen de Ribbels mee op 26 juli:

 • Speelkleren
 • Regenjas
 • Rugzakje met koek en flesje water
 • Persoonlijke medicatie
 • ISI+ kaart en/of identiteitskaart

Aankomst

Zaterdag 31 juli

Op zaterdag 31 juli komt iedereen terug naar huis. Keti’s en Aspi’s komen met de fiets naar huis, alle anderen komen met de bus naar huis.

 • Ribbels: aankomst om 12u.
 • speelclub: aankomst om 13 uur
 • Titos en Rakwi aankomst om 14 uur.

Je moet je kind gaan halen aan de Chiro. De bus zet de leden af aan de sporthal en rijdt vervolgens door naar de Chiro om de valiezen af te zetten. De leden wandelen samen met hun leiding naar de Chiro. De busuren kunnen schommelen, dat hangt af van het verkeer onderweg. Op het krijtbord aan de Chirolokalen zal op 31 juli zelf een richtuur opgeschreven worden. Je houdt ook best de site of facebook in het oog voor meer up-to-date informatie op het moment zelf. De fietsers verwachten we in de loop van de late namiddag tot avond terug. Hun valiezen kunnen wel al opgehaald worden van zodra de bussen aangekomen zijn

Afspraken fietsers

De tito’s, keti’s en aspiranten vertrekken met de fiets op kamp. Aspiranten vertrekken al op 20 juli en gaan met de fiets. Zowel de Keti’s als de Aspi’s komen met de fiets terug. Tito’s fietsen ongeveer de helft naar de kampplaats en komen samen met de anderen terug met de bus. Het is erg belangrijk dat iedereen een degelijke fiets meeneemt op kamp. We moeten een 140 km fietsen, zorg ervoor dat je fiets dat aankan en dat ook jijzelf dat aankan. Iedereen moet zeker een eigen slot, reserve binnenband en plakgerief meenemen.
Kijk zeker zelf nog eens na of je fiets voldoet aan volgende vereisten:

 • Werkend voor- en achterlicht
 • Werkende remmen
 • Opgepompte banden
 • Geen slijtage op de buitenbanden
 • Gesmeerde ketting

Afspraken op kamp

Kamptijd

Op kamp maken we gebruik van kamptijd. Dat wil zeggen dat we bij het vertrek onze horloge een uurtje terugdraaien. Op die manier winnen we de dag van vertrek een uur tijd. Op 30 juli draaien we tijdens het kampvuur onze horloge terug naar ‘normale tijd’.

Uniform

Vanaf Rakwi’s draagt iedereen een volledig uniform bij het vertrek en terugkomst. Dat wil zeggen een short of rok, T-shirt en trui. Op kamp dragen we ook ons uniform op tochtendag en op tweedaagse. Heb je nog geen uniform of is er iets te klein? Dan kan je terecht in de Banier voor shorten en rokken en bij je favoriete leid(st)er voor een Chiro Schelle trui, T-shirt of topje. We hebben ook een tweedehands klerenwinkeltje. Daarvoor kan je terecht bij Tine Van Hoofstat op het nummer 0486/03 15 49.

Medische verzorging en EHBO

Wij hebben het geluk dat er een super lieve verplegers meegaan op kamp om ons te verzorgen als de nood hoog is. Bij het binnenbrengen van de valiezen (voor de Ribbels bij vertrek op 23 juli) breng je persoonlijke medicatie mee. Onze verplegers, zullen dan een woordje uitleg vragen. Zij zorgen er op kamp voor dat iedereen op tijd pilletjes/siroopjes/ zalfjes/… krijgt. Als je op kamp ziek wordt, pijn hebt, gevallen bent, een teek hebt,… meld je dit steeds eerst aan je eigen leiding. Zij zullen dan kijken of ze je al kunnen helpen en indien nodig zullen ze je doorverwijzen naar onze verplegers. Je kan onze verplegers vinden in de ‘infirmerie’ en je kan hier enkel op afspraak naar toe gaan. Je gaat nooit op eigen initiatief naar de verplegers, maar vertelt het steeds eerst aan je leiding.

Avondrust

Om 20u30 gaan de Ribbels slapen. Vanaf dan zijn de anderen stil genoeg zodat ze de kleintjes niet wakker maken. Als leiding je dat komt vragen (ook als dat niet je eigen leiding is), zet je de volumeknop van het spel wat stiller.

Eetregels

 • We eten niet in bloot bovenlijf en hoofddeksels worden afgezet.
 • Op je medische fiche staat of je vegetarisch bent of niet, plots wisselen kan niet.
 • Tijdens het eten blijft iedereen op zijn stoel zitten, tenzij je toestemming krijg van je leiding.
 • Iedereen eet zijn bord leeg en probeert ook van alles te proeven.

Afwasregels

Elke afdeling wast na het eten zijn eigen borden, bestek, bekers,… af

Laver

Keti’s en Aspi’s mogen om 22u nog een lavertje eten. De kookploeg geeft aan welke overschotten er wel en niet opgegeten mogen worden. De laver wordt aan de eigen tafel gegeten en nergens anders. Keti’s en Aspi’s ruimen ook alles op en wassen af wat ze vuil gemaakt hebben. Als dat niet goed gebeurt, beslist de leiding of er nog gelaverd mag worden of niet.

Kaartjes

Op kamp kan je kaartjes kopen voor € 0,50 per kaartje en €1,00 voor een postzegel. Voor de kleintjes (en de luie groteren) zijn voorgeschreven etiketten met het juiste adres zeer handig!

GSM’s en andere dure spullen

Op kamp amuseer je je heel de dag en heb je eigenlijk geen nood aan een GSM. Leden hebben op kamp geen GSM nodig, leiding heeft er een bij voor noodgevallen. Voor Ribbels tot en met Tito’s is het GSM gebruik op kamp uitdrukkelijk verboden. Wie toch een GSM bij heeft, moet die aan de VB afgeven en krijgt hem pas terug op 31 juli als we in Schelle zijn. Voor Keti’s en Aspi’s geldt het tandenborstelgebruik. Dat wil zeggen dat ze ’s ochtends en ’s avonds naar hun GSM mogen kijken op voorwaarde dat de GSM in de tent/forum blijft. Er is op kamp geen mogelijkheid om je GSM op te laden, dus gebruik hem zo weinig mogelijk. Leiding van Keti’s en Aspi’s kan afzonderlijk nog bijkomende afspraken maken rond GSM gebruik. Ouders die graag weten wanneer hun zoon/dochter goed aangekomen is na de treinrit of de lange fietstocht, kunnen op onze website kijken. Daar verschijnt een berichtje van zodra een afdeling goed en wel is aangekomen. Ook andere dure spullen zoals tablets, gameconsoles, laptops, haardrogers, stijltangen,… horen niet thuis op kamp. Ze kunnen alleen maar stuk of verloren gaan. Leiding is niet verantwoordelijk voor schade aan dergelijke spullen. Je laat ze dus best thuis.

Roken

Op kamp wordt er niet gerookt.

Drank en drugs

Drank en drugs horen absoluut niet thuis op een Chirokamp. Wie betrapt wordt op het gebruik van drugs of in het bezit is van drugs, wordt meteen naar huis gestuurd. Eigen alcoholische dranken zijn evenmin toegelaten. Aan het begin van het kamp zal leiding vragen of er iemand iets bij heeft. Wie op dat moment eerlijk is, kan alles aan de leiding afgeven zonder consequentie. Wie nadien betrapt wordt, moet de drank meteen afgeven. De leiding geeft de afgenomen drank na het kamp af aan de ouders.

Een dag op kamp

7u Opstaan VB
7u30 Opstaan leiding van dienst
7u45 Opstaan leden en overige leiding
8u15 Opening met muziekkapel
8u30 Eten, afwas en diensten
10u Spel 1
11u50 Handenwas
12u Opening met muziekkapel
12u15 Eten, afwas en platte rust
14u Spel 2
16u Vieruurtje en nadien spel 3
17u50 Handenwas
18u Opening met muziekkapel
18u15 Eten en afwas
19u30 Spel 4
20u30 Slapen Ribbels
20u45 Slapen Speelclub
21u Slapen rakwi’s
21u15 Vlag naar beneden zingen
21u30 Slapen Tito’s
22u Lavertje Keti’s en Aspi’s
22u30 Leidingskring
23u Slapen Keti’s
00u30 Slapen Aspi’s

Op kamp heeft elke afdeling een eigen taakje. Zo maken de vele handen het werk licht. Wanneer je je taakje moet doen, zal je leiding op kamp uitleggen. – RibSpe: papiertjes rapen
– Rakwi’s: tafels dekken voor RibSpe
– Tito’s: patatten jassen
– Keti’s: wc’s & douches kuisen
– Aspi’s: helpen bij de opbouw

Kampplaats

Dit jaar gaan we op kamp naar Opoeteren. Kaartjes en brieven kan je versturen naar volgend adres:

Bivakhuizen ‘t Driege Naam + Afdeling Chiro Schelle
Roosterbergstraat 36
3680 Opoeteren

OPGELET: dit is enkel een postadres en dus zeker geen bezoekadres!

Toch iemand bereiken? Bij dringende gevallen kan u één van de vb’tjes bellen. Sofie: 0496 99 36 80 Maarten: 0486 83 54 67 Het spreekt voor zich dat dit enkel voor zeer dringende gevallen is. Geen nieuws is goed nieuws. We vragen expliciet om geen postpakketten op te sturen! Postpakketten die toekomen zullen door de leiding en VB worden bijgehouden. Dit doen we om te vermijden dat sommige kinderen massa’s snoep en knuffelberen krijgen via de post en andere kinderen tevreden moeten zijn met een brief (wat eigenlijk nog steeds het beste is). Het heeft ons in het verleden al vele traantjes van lidjes bezorgd en daarom hebben we beslist dit op deze manier te regelen.

Na het kamp

Overgangen

Op zondag 5 september gaat het nieuwe Chirojaar van start. We nemen afscheid van onze oude afdeling en sommigen gaan over naar een nieuwe afdeling. Je ontdekt ook wie je nieuwe leiding wordt!