Jaarthema

Jaarthema 2016-2017: Chirocycle

Drie woorden: precycle, recycle en upcycle. Of in één woord: minder verspillen! Minder verspilling van eten, van materiaal, van water, van energie en van grondstoffen.  Hoe? Door afval te vermijden, spullen te hergebruiken, of van iets ouds iets nieuws te maken. Door te kringlopen dus.

Drie manieren van ‘-cycling’

  • Precycling: afval verminderen door het te vermijden. Je wordt weleens verleid om goedkope gadgets te kopen voor spelen of als kampaandenken: onnodig afval dat gemakkelijk vermeden kan worden. Maar ook: voedsel voor op kamp kopen met zo weinig mogelijk verpakking, het kampdecor integreren in de kampplaats, enz.
  • Recycling: materiaal hergebruiken. Dat kan je ruim zien: van afval sorteren tot bepaalde materialen hergebruiken (bv. bekertjes op fuiven). Veel Chirogroepen gooien het afval allemaal in een grote container. Wat ze vaak niet weten, is dat gemeenten ook aparte containers kunnen voorzien voor papier/karton, pmd en restafval.
  • Upcycling: oude materialen hergebruiken om er iets nieuws mee te maken. Vaak hebben Chirogroepen al een schat aan knutselmateriaal voorhanden zonder dat ze het weten. Kroonkurken worden juweeltjes, oude kleren worden omgetoverd tot een originele kussensloop, oude palletten worden nieuwe meubels voor in het lokaal, enz.

meer weten over het jaarthema: kijk hier